Martin Schibbye: "Jag är inte orolig för Sverige" 

06.09.2018

Valet närmar sig. De alternativa medierna med sina slagkraftiga och populistiska budskap är mer aktuella än någonsin.

Men det oroar inte Martin Schibbye.

- Det är inte 30-talet, vi har partier, säger han med en lika övertygande som lugnande röst.

Journalistiken borde vara mer transparent och bjuda in läsaren att se hur arbetet bedrivs, menar Schibbye.

- I en situation där journalistiken ifrågasätts tror jag det är jättenyttigt att lyfta på motorhuven och visa, såhär går det till, såhär gör jag.

Schibbye visar på både möjligheter och anledningar att vara transparent i sin journalistik. Bland annat för att visa medborgarna arbetet bakom en journalistisk produkt.

- Transparensen kring hantverket har vi journalister varit för dåliga på att lyfta fram. Vad skiljer en journalistisk produkt från en text någon har rantat ihop? Jo research, arbete, man har slitit ut sina skor, pratat med folk. Allt som inte syns i texten, vi måste bli bättre på att visa upp det, svarar Schibbye på sin egen fråga.

Ett sätt att jobba "medskapande" är genom "dialogjournalistik". Det är ett sätt Schibbye använder sig av i sin journalistik och sitt arbete med Blank Spot Projekt.

- Nu bjuder vi in läsarna hit, ibland före en reportageresa och verkligen har en dialog.

Blank Spot Project är enligt deras hemsida en "medborgarfinansierad repotagesajt" som "vill belysa vita fläckar i Sverige och världen."

Schibbye bjuder in läsare till grupper på Facebook där man får följa hela arbetet med ett reportage, från början till slut.

Att läsarna får vara med och styra och påverka slutprodukten är av största betydelse enligt Schibbye.

- Jag skulle säga att det är det absolut viktigaste för att vara journalist idag, att vara transparent i hur man jobbar och bjuda på det. Det gör att alla blir ambassadörer för din text.

Schibbye ser ett demokratiskt problem i att oberoende journalistik låses in bakom betalväggar.

- Det får också konsekvenser för demokratin, det har de själva insett nu när de en månad innan valet öppnar upp sin sajt, säger Schibbye och syftar på DN.se och konstaterar att:

- Det borde väl alltid vara öppet då. Journalistik är inte som att sälja kakor eller bröd, det är något annat.

Dagens Nyheter själva kommenterar - genom Peter Wolodarski, chefredaktör - på DN.se beslutet att låsa upp betalväggarna för alla genom ett gratis abonnemang fram tills valet är avgjort.

- Demokratin behöver oberoende journalistik som är tillgänglig för alla, säger Wolodarski på DN.se. 

Vi lever i en tid då alternativa medier får allt större inflytande i den svenska politiken och opinionsbildningen. "Trollfabriker" matar ut tusentals - så kallade - fakenews, eller fejkade nyheter. Detta är något som inte skrämmer Schibbye. Det som skrämmer honom är att exempelvis migrationsfrågor får oproportionerligt stor uppmärksamhet - något som spelar främlingsfientliga makter i händerna.

- Jag är inte så orolig för Sverige. Det finns en domedagsstämning just nu. Folk tror det här blir sista gången vi får rösta i Sverige, herregud, utropar han och fortsätter.

- Det är inte trettiotalet. Vi har partier.  Men jag tror många har köpt den här mörka bilden av Sverige, säger han (och menar att vi har flera partier, inte bara ett, i vårat parlament och trots allt lever vi i en demokrati. Red. anm.).

Martin Schibbye
Martin Schibbye


Fakta

Namn: Martin Schibbye

Ålder: 37 år

Gör: Chefredaktör på Blankspot som jobbar för att belysa vita fläckar i Sverige och världen. 

Har skrivit boken 438 dagar tillsammans med Johan Persson, en berättelse om deras reportageresa i Ogadenområdet i Somalia och Etiopien.

Har skrivit boken Utvisad tillsammans med Brit Stakston, Göran Engström och Annika Hamrud, om utvisningarna av ensamkommande afghaner som nekats asyl i Sverige.


Linus Journalistik - Journalistik du villhöver
Alla rättigheter reserverade 2019
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång